top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Ciocolată de casă ușor sărată


Iubesc ciocolata de cand ma stiu. Copil fiind, negociam mult cu mama pe tema asta, eu vrand sa mananc zilnic. Cat mai multa. Pe masura ce au trecut anii am devenit mai selectiva, am inceput sa cunosc ciocolata buna, iar de cand m-am apucat de facut deserturi, am dat buzna in sacul cu ciocolata belgiana. The best. Ce e mai frumos decat sa mananci ciocolata buna? Sa mananci ciocolata de casa. Mai ales ca pentru ca pui in compozitie doar ce vrei.

Ingrediente

80 ml apa

200 g de zahar alb

120 g unt gras

60 g cacao neagra

170 g de lapte praf

o mana de alune de padure

1 lingurita de sare grunjoasa

fistic pentru decor

1 lingurita de unt (eu am folosit caramelizat, it’s the best)

Reteta este extrem de simpla si personalizabila. Mie imi plac mult alunele de padure, locul lor pe lumea asta este in ciocolata. Inainte de a incepe sa prepar ciocolata, am copt in cuptor alunele de padure, apoi le-am perpelit putin in unt caramelizat, aproximativ doua minute, dupa care le-am dat deoparte si le-am acoperit cu sare.

Intr-o cratita am pus pe foc mic apa cu zaharul, am gatit pana s-a facut un sirop foarte putin ingrosat, dupa care am adaugat untul si am amestecat usor cu telul. Atentie, cu cat lasati mai mult siropul sa se ingroase, cu atat ciocolata va fi mai dura la final. Am patit.

Dupa ce s-a topit untul, am adaugat treptat cacao, amestecand bine, tot pe foc mic. Textura este una lucioasa. Apoi am adaugat treptat si laptele praf, amestecand bine, iar dupa ce s-a omogenizat am inchis focul si am adaugat alunele usor sarate. Atentie, nu puneti toata sarea in compozitie, ci numai cat ramane pe suprafata alunelor.

Am turnat compozitia intr-o tava cu hartie de copt, am decorat cu fistic, am mai presarat putina sare si am dat la rece peste noapte.



Singurul dezavantaj al acestei retete este ca am facut o tava intreaga odata si am mancat-o cam rapid. Va sfatuiesc sa aveti oameni in jur cand faceti asta si sa o impartiti :)

1,024 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page