top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Dobrogeană Baby


Reteta este inspirata dupa celebrul desert Dutch baby, deci nu aruncati cu pietre pentru ca nu am pus virgula. Exista o polemica cu privire la originea clatitei, unii spun ca este din Germania, altii spun ca este americana. Si mai vin si eu cu varianta romanizata, care e tare tare buna!


Ingrediente


- 3 oua

- 100 g de faina

- 150 ml de lapte

- 30 ml de ulei

- Vanilie

- Sare


Umplutura


- 150 g branza de vaci

- 150 g telemea de vaca

- 3 galbenusuri

- 2 linguri de smantana fermentata

- 2-3 linguri de zahar pudra, dupa gust

- Putin rom



Este o reteta foarte simpla, insa trebuie sa tineti cont de cateva reguli. In primul rand, tigaie de fonta. E tare buna la casa omului, nu doar pentru asta. Iar apoi, preincalziti cuptorul bine, cu tot cu tigaie si ulei, la 220 de grade. Restul e can-can.

Intr-un bol mare am mixat ouale cu sare, doar putin. Apoi am adaugat laptele, vanilia si am incorporat faina, mixand doar pana la omogenizare. Am adaugat compozitia in tigaia incinsa si m-am uitat cum creste. Insa doar pentru putin timp, pentru ca m-am apucat de umplutura. Clatita sta la copt 25 de minute.


Intre timp, am amestecat branza dulce cu cea sarata, cu rom si galbenus de ou. Am omogenizat, am adaugat smantana, apoi am inceput sa indulcesc compozitia, adaugand cate o lingura de zahar.


In mod normal, nu aveti voie sa deschideti usa cuptorului cat se coace Dutch baby, insa pentru varianta dobrogeana, trebuie sa prindeti momentul perfect cand se poate adauga branza peste clatita. Daca faceti asta prea devreme, clatita se lasa instantaneu. Asa ca asteptati pana se rumeneste putin, pregatiti-va cu un polonic, pentru a putea face miscarea cat mai rapid. Zis si facut.

Dupa aceasta miscare ninja, am redus temperatura la 170 de grade si am mai copt-o pentru inca 10 minute, pana s-a rumenit putin.

Este geniala; marginea usor crocanta, mijlocul dobrogean, clatita super aromata.



577 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page