top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Panna cotta cu ghimbir


Exista doua tipuri de persoane, în opinia mea. Cei care iubesc ghimbirul si cei care se strâmba instantaneu când aud de el. Eu fac parte din prima categorie, care ar pune ghimbir în orice. Deserturile cu ghimbir mi se par deosebite, de aceea îmi place foarte mult sa îl adaug în retete clasice si sa schimb total gustul.

În panna cotta mi se pare surprinzator, pentru ca acesta este un desert light, as putea spune, cremos, pe care de obicei îl manânc la dieta când mor de pofta de ceva dulce. Ghimbirul îi schimba total identitatea, o face mai exotica.


Ingredientul de baza din panna cotta este laptele, de aceea asigurati-va ca alegeti un lapte bun si gras. Eu am ales sa folosesc lapte de 3.5% grasime de la SIM si reteta a iesit foarte buna.



Ingrediente


200 ml lapte SIM de 3.5% grasime

150 ml smântâna lichida

40 g zahar

1 lingurita de ghimbir ras

Un plic de gelatina granule hidratat in 50 de ml din laptele de mai sus

Un praf de sare

Vanilie


Întâi am împartit laptele: în 50 de mililitri am adaugat gelatina si am lasat-o la hidratat 10 minute. În restul de lapte am adaugat ghimbirul ras si l-am lasat la infuzat pâna a extras suficienta aroma, în functie de preferinte. Poate sta la infuzat o ora, poate sta 20 de minute, în functie de cât de intens vreti sa fie gustul. Pentru a grabi procesul, puteti încalzi laptele usor. Dupa ce a extras aroma de ghimbir, am strecurat laptele si l-am combinat cu smântâna pentru frisca, apoi l-am pus pe foc mic.

Am adaugat zaharul si vanilia si am fiert compozitia un minut. Apoi am oprit focul si am adaugat gelatina, omogenizând.


Am uns 4 ramekin-uri cu ulei vegetal si am turnat compozitie în fiecare. Am dat la rece câteva ore, timp în care am facut un sos racoros de capsuni.


200 g capsuni proaspete

1-2 linguri de zahar

1 lingurita amidon


Am pus capsunile pe foc cu zaharul si le-am zdrobit bine-bine cu o furculita. Când am crezut ca am scos tot din ele, am strecurat compozitia si am pastrat doar sucul, pe care l-am readus pe foc mic. Apoi am adaugat treptat amidonul, amestecând energic cu telul. Când a început sa se îngroase, am oprit focul si am acoperit sosul cu folie alimentara, sa nu prinda crusta.

Câteva ore mai târziu am scos panna cotta din forme si le-am acoperit cu sos si am decorat cu capsuni proaspete si ciocolata alba.


Pentru mine simpla panna cotta a devenit un desert mult mai complex acum si nu ma refer la preparare, ci la gustul usor picant de la ghimbir, combinat cu prospetimea sosului si textura cremoasa - deja ma gândesc sa prepar mâine din nou.

Pofta buna!

967 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page