top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Paste cu iz de Tonka


Eu sunt mai curioasa din fire cand vine vorba de combinatii culinare, ca sa nu spun ciudata. Deseori incerc sa adaug in mancare ingrediente destinate deserturilor si invers. De multe ori iese bine, mai ales ca dupa prima experienta pot ajusta cantitatile in functie de preferinte. Tonka este un ingredient pe care de obicei il folosesc in desert, cel mai des cu ciocolata alba. Are un parfum puternic pe care nici nu il prea pot descrie; este o combinatie intre vanilie, nucsoara si migdale.


Ingrediente pentru 2 portii


- 250 g paste

- Sare

- 3 catei de usturoi

- 20 g busuic proaspat

- Un cub mic de unt

- 1 lingura de ulei

- 1 boaba de tonka

- Piper

- 1 galbenus de ou

- 200 ml de smantana lichida

- 3-4 linguri de parmezan ras




Reteta se prepara destul de rapid, merge de minune cand nu ai idei si ti-e foame. Cu Tonka sau fara. Cat au fiert pastele, am terminat prepartul, cam atat de simplu. Intai am combinat smantana lichida cu jumatate din busuioc, cu un catel de usturoi si cam jumatate de boaba de Tonka data pe razatoarea fina. Am mixat cateva secunde si am lasat la infuzat cateva minute. Daca vreti aroma mai puternica, lasati mai mult la infuzat. Am strecurat smantana si am dat-o deoparte. Separat am temperat galbenusul cu putina apa de la paste, cateva linguri, am pus putina sare si am adaugat smantana.


Intr-o tigaie mai inalta am topit untul, am adaugat o lingura de ulei si am pus restul de busuioc verde si usturoi. Am lasat pe foc mic cateva minute, cat sa extrag aromele, apoi le-am scos din tigaie. Am adaugat pastele fierte si le-am calit putin la foc mai iute. Am redus din nou temperatura si am adaugat smantana infuzata, apoi parmezanul. Am mai gatit 3-4 minute, pana au devenit cremoase si cam atat.


Nu asteptati prea mult pana sa le mancati, sunt bune calde.

352 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page