top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Spaghetti Cacio e Pepe


Romanian


Ador pastele, gatite în toate felurile si chiar a trecut o perioada lunga de când nu am mai gatit si mâncat o portie. Acum am facut 2 portii mari, chiar.

Am ales o reteta noua, pe care nu am mai facut-o niciodata, însa este inspirata din reteta mea preferata de risotto.

Nu trebuie sa ai în casa prea multe, doar paste si parmezan. Mult parmezan.

Portii: 2

Timp de preparare: 30 min + 8 ore decantarea parmezanului;

Ingrediente

- 300 g spaghetti;

- 500 g parmezan;

- 1 litru apa;

- 2 cepe tocate marunt;

- 4 catei usturoi, tocati;

- 30 g unt;

Pesto

- 1 legatura menta proaspata;

- 1/4 legatura patrunjel;

- 3 fire busuioc;

- 3 linguri suc de lamaie sau limeta;

- 2 linguri ulei de masline;

- 3 catei de usturoi;

- sare;


Mod de preparare

În prima faza, cu o zi înainte, am dat parmezanul pe razatoarea mare. Apoi l-am pus pe foc mic, într-o cratita cu 4 cani de apa. Când începe sa se înmoaie, se opeste focul si se lasa la racit, pana ajunge la temperatura camerei. Apoi se repeta procedura, iar de data aceasta transferam parmezanul racit în frigider, peste noapte. Se va decanta în 3 straturi: o crema grasa deasupra, o supa foarte aromata si un strat solid pe fundul vasului.

Dupa ce am bagat parmezanul în frigider, m-am apucat de pesto. Am tocat marunt verdeturile si le-am pus în mojar, peste care am venit cu sucul de limeta, uleiul de masline, 3 catei de usturoi si am râsnit niste piper si sare. A iesit aromat si proaspat.

Pentru paste, am separat cele 3 straturi de parmezan, ca sa ma pot folosi de ele mai simplu. Am înfoliat stratul solid, pentru a-l folosi cu alta ocazie. Este minunat dat pe razatoare peste diverse preparate.

Am pus pastele la gatit în supa de parmezan deja data în fiert la foc mediu, timp în care am început si sosul. Am pus ceapa si usturoiul la calit în unt pentru 3-4 minute, asezonând cu dupa plac. Apoi se transfera pastele din supa în care fierb, în cratita unde facem sosul, împreuna cu jumatate de polonic din supa.

Imediat ce scade supa, completam cu câte jumatate de polonic în repetate rânduri, pâna ce pastele sunt gatite. Eu aproape am terminat supa din oala.

La sfârsit, când au fiert, vine momentul meu preferat, adaugam crema de parmezan si amestecam bine pentru mai putin de un minut, apoi gata masa.

Evident, asezonam tot cu parmezan.


English

I've been craving for some pasta for a while now, so I decided to make some spaghetti. It's the first time I am trying this recipe, but I am inspired by my favorite risotto recipe.

Servings: 2

Timing: 30 minutes + 8 hours for the parmesan broth

Ingredients

- 300 g spaghetti;

- 500 parmesan, coarsely grated;

- 1 liter of water;

- 30 g butter;

- 2 medium onions, chopped;

- 4 garlic cloves, chopped;

For the pesto

- 3 cups fresh mint leaves;

- 1 cup fresh basil leaves;

- 1 cup fresh parsley leaves;

- 3 tablespoons of lime juice;

- 2 tablespoons of olive oil;

- 3 garlic cloves;

- salt;


Directions

Start the recipe a day before. Combine the parmesan and the water over medium-low heat. When the cheese becomes stringy, set aside. Let it cool to the room temperature and repeat the procedure. Refrigerate the parmesan 8 hours or overnight. The next day you will have 3 layers: Parmesan cream, broth. and the solid layer.

For the pesto add the ingredients to a food processor and mix well. Then season as you wish.

Start preparing the spaghetti by bringing the parmesan broth to a boil and add the pasta.

In the meantime start the sauce: Heat up a large saucepan, melt the butter and add the onion and garlic. After few minutes, transfer the spaghetti to the saucepan and add 1/2 ladle of broth. As it evaporates, add another ladle, until the pasta is cooked. After that, add the parmesan cream and let it cook for another minute.

Season with parmesan.

285 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page