top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Tartă cu ciocolată, fistic și sare


Deja cunoasteti cat de mult imi place ciocolata si deserturile cu ciocolata. Sezonul acesta am promis ca voi testa si voi publica multe retete simple cu ciocolata. Reteta de astazi este pe cat de simplu de facut, pe atat de gustoasa, mai ales pentru ca am adaugat sare de mare. Pentru unii poate suna ciudat, insa, in cantitati potrivite, sarea in ciocolata neagra aduce un plus de intensitate si va veti indragosti de aceasta idee.

Ingrediente pentru crusta

200 g de faina

100 g de unt gras

Un praf de sare

1 lingurita de vanilie

1 galbenus de ou + 1 pentru uns crusta

2 linguri de apa rece

Ingrediente pentru crema

170 g ciocolata Nestle Dessert Noir

1 lingurita de cafea solubila

200 ml de smantana lichida pentru frisca

Un praf de sare de mare grunjoasa

2 maini de fistic maruntit


Am inceput cu aluatul clasic de tarta. In bolul mixerului am amestecat faina cu sarea si cu untul rece, cuburi. Am mixat la viteza medie, pana a capatat o textura nisipoasa. Am schimbat para mixerului cu paleta pentru aluat si am adaugat galbenusul de ou, apa si vanilia, apoi, la viteza mica, am mixat pana s-a legat. Am infoliat aluatul si l-am dat la frigider pentru 20 de minute. Apoi l-am intins si l-am asezat intr-un inel de tarta cu diametrul de 20 de centimetri. Daca nu aveti inel, o tava pentru tarta este mai mult decat potrivita.

Am gaurit usor aluatul cu furculita, fara a-l perfora, am asezat in interiorul crustei o mana de greutati in hartie de copt (eu folosesc naut crud) si l-am copt simplu la 180 de grade pentru 20 – 25 de minute, pana s-a rumenit frumos. Inainte de a fi gata, am scos greutatile din tarta, am uns crusta cu galbenus de ou peste tot si l-am mai copt 5 minute. Cat timp s-a racit aluatul, am inceput sa prepar crema.

Intr-o craticioara mica am pus la incalzit, pe foc mic, smantana lichida. Separat, intr-un bol, am topit ciocolata. Apoi am turnat smantana calda peste ciocolata, am adaugat cafeaua solubila si am omogenizat cu un tel. Am turnat compozitia peste aluatul de tarta racit si am dat la rece peste noapte sau macar 3 ore.

La final am decorat cu fistic maruntit si am adaugat si sare de mare, pentru un plus de intensitate ciocolatoasa. Dupa ce experimentati aceasta tarta, veti avea tendinta sa puneti putina sare in toate deserturile cu ciocolata. Eu cam asa fac!

2,056 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page