top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Tartă cu dulce de leche


Cand am fost prima data in Spania, acum cativa ani, am gustat dulce de leche la borcan si mi s-a parut foarte bun si cremos. Am spus atunci ca este o varianta mai lejera si mai cremoasa a caramelului si mi-am dat seama cat de bine s-ar combina cu unele deserturi.

Asadar, am decis sa fac dulce de leche in casa si sa incerc diverse combinatii. Cel mai mult imi place cu ciocoata, nu incape indoiala.


Pentru a pregati dulce de leche in casa, trebuie doar sa folositi lapte bun si gras, eu am folosit lapte SIM de 3.5% grasime. Am folosit un litru, pe care l-am pus la fiert cu 500 g de zahar alb si cu o lingurita de bicarbonat. Dupa ce s-a topit zaharul am dat focul la minim si am amestecat frecvent. Are tendinta sa se umfle des, asa ca l-am mai luat de pe foc de cateva ori pentru cateva secunde, apoi il asezam din nou. Cand a inceput sa capete culoarea caramelului am amestecat aproape continuu, pana s-a ingrosat putin.


Toata aceasta procedura a durat cam o ora si jumatate, depinde de diametrul vasului in care fierbeti. Este foarte important ca focul sa fie foarte mic. Este un proces indelungat, dar eu cred ca merita fiecare minut, pentru ca apoi am obtinut dulce de leche de casa, un borcan sanatos, din care voi folosi la cateva deserturi bune.

Prima reteta in care l-am folosit acum este o tarta cu ciocolata si rom, peste care am pus dulce de leche sarat.


Ingrediente

200 g faina

100 g unt rece

1 galbenus de ou

vanilie

2 linguri de apa rece

50 g unt la temperatura camerei

Sare dupa gust

250 g ciocolata neagra

300 ml smantana pentru frisca

1 plic de cafea solubila

30 ml rom brun

300 g dulce de leche facut in casa



Am inceput cu blatul clasic de tarta; am combinat in bolul mixerului faina cu untul rece cuburi, am mixat pana am obtinut un aluat nisipos; am adaugat galbenusul, un praf mic de sare, apa si vanilia si am mixat in continuare cu paleta pentru aluat, inca 3-4 minute, pana s-a legat. Apoi am format o bila, am acoperit-o in folie alimentara si am dat-o la rece 30 de minute.

Apoi am intins o foaie de aluat, am asezat-o in inelul pentru tarta si am copt la 170 de grade pentru aproximativ 12-15 minute, folosind niste greutati in interior in hartie de copt. Optional, daca doriti, cand aproape este gata, puteti unge aluatul cu galbenus de ou si il mai coaceti inca 5 minute. L-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca.

Primul strat al tartei este un ganache de ciocolata neagra cu rom, foarte intens la gust. Am incalzit bine smantana pentru frisca, timp in care, separat, am pus intr-un bol ciocolata cu romul si cafeaua solubila. Apoi am turnat smantana fierbinte (nu data in fiert) si am omogenizat. Am turnat ganache-ul peste blatul de tarta si l-am dat la rece.

Revenind la dulce de leche, dupa ce l-am terminat si s-a racit cam la 40 de grade, am luat 100 de grame si l-am amestecat cu untul la temperatura camerei si cu sare, treptat, omogenizand cu un blender vertical. Am gustat frecvent, scopul a fost sa obtin un caramel sarat, ceea ce s-a si intamplat dupa ce am adaugat cam 3-4 grame de sare.

Am turnat apoi un strat subtire in tarta, peste ciocolata si am dat la rece din nou.


La final decorati dupa bunul plac; eu am ales sa amestec 50 de grame de ciocolata topita cu 40 de grame de dulce de leche; am asteptat sa se raceasca, apoi am posat peste tarta.

Este un desert extrem de intens, cremos si de care va indragostiti instantaneu!



1,051 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page