top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Tartă cu lapte condensat și fructe


Recent mi-am facut un obicei foarte bun care imi este de folos la foarte multe prajituri: sa imi prepar lapte condensat acasa. Cel mai des il folosesc la glazura de ciocolata, dar am facut o multime de prajituri in care merge de minune.

Ca orice produs facut in casa, este mult mai bun decat cel din comert. In plus, laptele condensat nu se gaseste chiar la orice magazin si este mult mai avantajos sa il ai in frigider. Eu imi prepar dintr-un litru de lapte cam un borcan de lapte condensat pe care il folosesc la cel putin 3-4 prajituri. In plus, avand cantitate mare de zahar in compozitie, este foarte rezistent in frigider.


Ingrediente lapte condensat


1 litru de lapte gras SIM

500 g zahar

1 lingurita de bicarbonat de sodiu


Intr-o cratita cu pereti grosi am pus laptele la fiert impreuna cu zaharul si dupa ce a inceput sa fiarba am dat focul la mic si l-am lasat sa fiarba pana a capatat o textura de sirop si a devenit usor transparent. L-am fiert aproximativ o ora si jumatate, iar la final am adaugat bicarbonatul si am amestecat, luand cratita de pe foc. Mare grija aici pentru ca se umfla imediat.


Chiar si dupa ce este gata, laptele condensat are o textura inca lichida, dar dupa ce se raceste capata textura de sirop gros. Eu il pastrez in borcan inchis ermetic si il folosesc la diverse delicii.


Pentru aluatul de tarta am folosit:


200 g faina

100 g unt gras

Un ptaf de sare

1 galbenus de ou

2 linguri de apa

Vanilie

Ou pentru uns blatul


Intai am mixat faina cu untul rece pana am obtinut o textura nisipoasa. Apoi am adaugat galbenusul, vanilia, apa si am format o bila de aluat pe care am tinut-o la rece 30 de minute.

Apoi am intins aluatul in tava pentru tarta de 18 centimetri, am pus greutati in hartie de copt si am copt aluatul pentru aproximativ 12-15 minute la 170 de grade. Cand aproape a fost gata, l-am scos din cuptor si l-am uns cu pensula cu ou, insistand putin pe baza tartei, pentru ca urmeaza sa adaugam crema destul de lichida si trebuie izolat blatul pentru a nu absorbi multa umezeala.

Dupa ce a fost gata l-am lasat sa se raceasca complet inainte de a adauga crema.


Pentru crema tartei am folosit:


300 ml smantana pentru frisca

150 ml lapte condensat

Sucul de la 2 lamai

Vanilie (optional)


Intai am spumat smantana pentru frisca pana a devenit ferma, apoi am adaugat restul ingredientelor si am omogenizat. Dupa ce s-a racit complet blatul, am adaugat crema si am dat la rece o ora, apoi am decorat cu fructe proaspete.

Eu am folosit fructe de sezon: cirese, capsuni, caise, insa alegerea va apartine.

Enjoy!



2,287 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page