top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Tartă cu mere și bezea


As fi facut cu dovleac, dar nu sunt fana. In plus, incepe sezonul “mar si scortisoara”, pentru mine. Tarta cu mere este usor de personalizat, daca nu va place bezeaua, puteti ramane la combinatia dintre mascarpone, smantana acra si mere.

Ingrediente

- 200 g de faina

- 100 g de unt gras, rece

- Un praf de sare

- Vanilie

- 2 galbenusuri

- 2-3 linguri de apa rece

- 5-6 mere mari

- 50 g unt gras, la temperatura camerei

- 4-5 linguri de zahar, dupa preferinte

- 1 lingurita de scortisoara

- 100 g mascarpone

- 2 linguri de miere, dupa gust

- 200 g smantana fermentata, grasa

Pentru bezea

- 2 albusuri

- 35 ml de apa

- 140 g de zahar alb

- 2 linguri de zahar pudra

- 1 praf de sare

In bolul mixerului am pus faina cu sarea si untul cuburi si am mixat pana am obtinut un aluat nisipos. Am schimbat telul de la mixer cu paleta pentru aluat fraged si am adaugat un galbenus de ou si vanilia. Am mixat la viteza mica, adaugand cate o lingura de apa. Adaugati treptat, pentru ca se poate sa nu fie necesara a doua lingura. Am format o bila din aluat si am lasat-o la rece cam jumatate de ora, in folie de plastic.

Intre timp, am taiat merele cuburi si le-am pus pe foc mediu, pana s-au inmuiat nitel. Le-am scurs de sucul lasat si le-am pus din nou pe foc, adaugand zaharul. Le-am gatit pana s-au caramelizat putin, iar la final am adaugat scortisoara si un praf de sare. Le-am pasat cu blender-ul vertical si am lasat compozitia la racit pana a atins 30 de grade. Dupa ce s-a racit, am adaugat untul moale si am omogenizat cu blender-ul.

Separat, intr-un bol, am mixat smantana cu mascarpone si cu mierea. Adaugati miere treptat, dupa gust. Eu prefer mai dulce. Compozitia aceasta reprezinta primul strat de crema al tartei. Daca il vreti mai pufos si moale, adaugati si putin lapte. Eu l-am lasat mai ferm.

Revenind la aluat, l-am scos de la rece si l-am intins, intre doua foi de copt, in forma rotunda. L-am asezat in forma de tarta si l-am copt, fara umplutura, la 180 de grade, pana s-a rumenit, cam 20 de minute. Folositi greutati in interiorul tartei cand coaceti blatul, eu am pus o mana sanatoasa de naut crud in hartie de copt. Puteti folosi si fasole sau orez.

Cand aproape este gata, luati greutatile si il mai lasati la copt cateva minute. La final am uns crusta cu al doilea galbenus de ou, cu o pensula. L-am mai copt 5 minute, pana a devenit auriu.

L-am lasat sa se raceasca complet, apoi am adaugat primul strat de crema, cel cu smantana si mascarpone. Am dat tarta 15 minute la rece, apoi am adaugat stratul de mere. Dupa alte 15 minute de stat la rece, am adaugat bezeaua.


Pentru bezea am pus pe foc mic apa cu zaharul alb. In bolul mixerului am lasat la mixat, la viteza mica, albusurile cu sare. Cand siropul de pe foc atinge 118 grade, l-am turnat in fir subtire peste albusuri, marind viteza mixerului. Am mixat pana am obtinut o compozitie ferma, adaugand zaharul pudra. Bezeaua este gata cand ramane ferma in bol, iar cand treceti telul mixerului prin ea, ramane un mot alungit, ferm si lucios.

Am pus bezeaua intr-un pos si am decorat tarta rece. O puteti decora in ce forma doriti, bezeaua ferma va fi ascultatoare. Am facut putina magie cu torta si deja ma gandesc la a doua portie.

2,545 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page