top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Tarta cu multa zmeura


În sezonul cald îmi place foarte mult sa hoinaresc prin piata, sa gasesc ingrediente proaspete, putina inspiratie si idei pentru bucatarit. Însa când vine vorba de fructe, sunt chiar putin mai norocoasa decât altii, pentru ca am crescut la tara, iar dupa o vizita la parintii mei, ma întorc cu traista plina de bunatati. Zilele trecute am fost în vizita pentru ca stiam ca s-au copt ciresele, si fiind mare fana, am fost sa ma aprovizionez. Norocul meu a fost ca si zmeura s-a copt, si fiind mai putin rezistenta în frigider, am gatit niste tarte cu muuulta zmeura din gradina si cu chantilly de ciocolata alba.

Pentru ca aceasta crema necesita mai mult timp la rece, am început cu prepararea ei. Am folosit:


- 250 ml de smântâna pentru frisca, împartita în doua;

- 100 g de ciocolata alba;

- o lingurita de coaja de lamâie, rasa;

- 3 g gelatina granule, hidratata în 15 ml de apa rece;


Întâi am încalzit 100 ml de smântâna peste care am pus coaja de lamâie si am lasat la infuzat 10 minute. Apoi am strecurat-o si am turnat-o peste ciocolata bucati. Am adaugat gelatina hidratata si am omogenizat cu blender-ul vertical, adaugând treptat si restul de smântâna. Am acoperit cu folie alimentara (folia sa atinga suprafata cremei) si am dat la rece. Eu în prima faza am tinut-o în congelator pentru 20 de minute, apoi am pus-o în frigider pana la nevoie. Este recomandat sa stea la frigider 4-6 ore, înainte de a fi folosita.

Din cantitatile acestea am facut 6 tarte mici, cam de 8 centimetri diametrul. Pentru crusta am folosit:

- 120 g de unt rece, gras;

- 50 g de zahar pudra;

- 2 linguri de faina de migdale;

- 260 g de faina;

- 1 ou;

- un praf de sare;

- extract de vanilie;


Întâi am cernut faina, zaharul, faina de migdale si le-am combinat. Am adaugat untul si am combinat cu mâinile, pana am obtinut o textura nisipoasa. Apoi am pus oul si vanilia si am framântat putin, cât s-a omogenizat aluatul. Am format o bila si am dat-o la congelator 10 minute. Daca aveti mai mult timp, îl puteti tine la frigider 2-3 ore. Apoi am l-am întins într-o foaie subtire si l-am asezat în inelele de tarta. Am copt cojile goale pentru aproximativ 15 minute, pana s-au rumenit usor.

Am avut de acasa cam 250 de grame de zmeura proaspata pe care am facut-o piure. Foarte simplu, nimic adaugat – am vrut sa las gustul cât mai natural, pentru ca îmi place foarte mult. Daca aveai ghinion la zmeura mai acrisoara, sau daca doar preferati deserturile mai dulci, puteti adauga niste miere. Eu am facut piure cu blender-ul vertical, apoi l-am strecurat bine, ca sa scap de seminte si gata.

Am topit 50 de grame de ciocolata alba si am turnat un strat subtire peste cruste, apoi, dupa ce s-a racit ciocolata, am adaugat pana sus piure de zmeura. Apoi am scos chantilly-ul de ciocolata alba de la rece, l-am mixat spuma, am pus într-un posh cu dui zimtat si am pus peste piureul se zmeura. În functie de preferinte, decorati cu zmeura proaspata, ciocolata, sau ce poftiti pe moment. Dar eu va spun sincer ca nu este necesar, combinatia dintre cele doua este perfecta.

207 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page