top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Tartă cu unt caramelizat și alune de pădure


Daca doriti vreodata sa faceti un desert cu care sa impresionati, tarta aceasta este solutia. Mai ales pentru iubitorii de alune de padure sau de ciocolata; are un gust foarte bogat, eu nu reusesc niciodata sa ma opresc dupa o felie. Bine, dupa doua felii.

Ati fi surprinsi de câte minuni face un mic truc la acest desert si nu numai. Untul caramelizat. Eu deja m-am obisnuit sa caramelizez un pachet de unt si sa îl pastrez la frigider pentru diverse deserturi.


Untul se caramelizeaza foarte simplu: eu am ales unt gras de la SIM - l-am taiat în bucati, l-am pus într-o craticioara pe foc mic si l-am lasat pe foc pana a început sa devina auriu închis. Când vedeti ca formeaza granule mici, atunci este gata. Am închis focul, l-am lasat câteva minute, apoi l-am pus într-un borcan si l-am dat la rece. Folosesc din el de fiecare data când vreau sa fac un desert, înlocuind cel mult jumatate din cantitatea de unt din reteta. Spre exemplu, pentru aceasta tarta am folosit 40 de grame. Are o aroma minunata!

Am început reteta cu crema chantilly, care, ironic, vine asezata ultima pe tarta, însa are nevoie de mai multe ore de racire, cel putin 6.


Ingrediente


70 g ciocolata neagra

2 g gelatina hidratata în 10 ml de apa rece

220 ml smântâna pentru frisca


Întâi am încalzit o treime din smântâna pentru frisca (73 ml) - atentie, nu am dat-o în fiert; apoi am adaugat gelatina hidratata si am amestecat. Într-un vas înalt si îngust am pus ciocolata topita si am adaugat smântâna fierbinte, apoi am omogenizat cu un blender vertical, timp în care am adaugat si restul de smantana, treptat.

Am acoperit crema cu o folie alimentara (folia sa fie în contact cu crema) si am dat-o la rece câteva ore.


Ingrediente aluat


60 g unt SIM cu 82% grasime, rece

40 g unt caramelizat, rece

200 g faina

1 galbenus de ou

1-2 linguri de apa rece

Vanilie

Un praf de sare


Am pus faina si sarea în bolul mixerului, am adaugat untul rece bucati mici si am mixat pana am obtinut textura nisipoasa. Apoi am adaugat vanilia, galbenusul de ou si o lingura de apa. Am mixat din nou, la viteza mai mica, folosind paleta pentru aluat. Daca înca nu se leaga, mai puneti o lingura de apa. Apoi am format o bila, am acoperit-o în folie alimentara si am lasat-o la rece jumatate de ora.

Apoi am întins aluatul cam de jumatate de centimetru si l-am asezat în forma de tarta. L-am perforat (nu de tot) si l-am mai bagat în congelator înca 10 minute, dupa care l-am copt aproximativ 12-15 minute la 180 de grade, folosind fasole în hârtie de copt pe post de greutati pentru tarta.

Optional, daca doriti, când aproape este gata aluatul, îl ungeti putin cu galbenus de ou si îl mai coaceti câteva minute, pentru o culoare mai frumoasa.


Am continuat desertul cu ganache-ul cu alune de padure, pentru care am folosit:

200 g ciocolata neagra

200 ml smântâna pentru frisca

3 linguri de pasta de alune de padure (merge înlocuita cu unt de arahide, dar puneti treptat si gustati)


Am încalzit smântâna, am adaugat-o peste ciocolata topita si am omogenizat. Apoi am adaugat pasta de alune si am turnat ganache-ul în aluatul racit. Am dat tarta la rece, pana am caramelizat alunele.

Am folosit 80 de grame de alune de padure; înainte de a le carameliza, le-am copt pana le-am rumenit putin si le-am dat deoparte.

Separat, într-o tigaie am pus laolalta o lingura de zahar brun, una de unt caramelizat din borcanul meu minune si o lingura de sirop de glucoza (poate fi înlocuit cu sirop de artar sau miere).


Dupa ce s-a topit untul si s-a omogenizat amestecul din tigaie, am adaugat alunele de padure si le-am caramelizat câteva minute, pana au devenit usor aramii. Eu le-am tinut putin mai mult, pentru ca ador aroma de alune prajite prea mult, ca sa nu spun usor arse.


Apoi le-am scos pe hârtie de copt, încercând sa le asez fara sa se atinga între ele.


Am scos tarta de la rece, dupa ce s-a întarit putin ganache-ul am asezat alunele caramelizate în centru.

Apoi am scos crema chantilly de la rece, am spumat-o bine cu blender-ul vertical pana a devenit densa si omogena si apoi am poșat pe marginea tartei.

Cu putina rabdare am obtinut un desert delicios, foarte aromat, ce contine si un contrast frumos de texturi. Eu ador tarta asta!



1,579 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page