top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Tort brownie fără gluten

Updated: Apr 3, 2019


Cine ar fi crezut ca cea mai buna negresa mancata vreodata este super sanatoasa? Fara gluten, fara cacao, chiar dietetica as putea spune. Nu este pacaleala. Blatul acestui tortulet este o negresa cu pudra de roscove in loc de cacao si cu nuci hidratate in loc de faina. Nu numai ca are un gust foarte bogat, dar este foarte frageda, deloc uscata si mult mai sanatoasa. Cu toata increderea va spun ca este ideala de folosit ca blat de tort, fara a mai necesita insiropare, si este delicioasa si simpla.


De ce am ales pudra de roscove in locul celei de cacao? Pentru ca am tot auzit ca este mai sanatoasa si mi-am propus sa incerc. Acum, dupa ce am folosit-o, va spun sincer ca este foarte gustoasa, din mai multe motive: Este mult mai dulce decat cacao, deci adaugati mai putin zahar in desert. Nu contine grasimi, actioneaza ca antioxidant, avand in compozitie 80% proteine, fibre si minerale. Cu siguranta nu voi renunta la ciocolata, dar in deserturile cu cacao merge perfect si chiar diminuez cantitatea de zahar. In plus, pudra de roscove este si mai accesibila.


Ingrediente negresa


Din aceste cantitati eu am facut 2 mini torturi de 8 cm.


50 g pudra de roscove Sano Vita (eu comand de aici - daca doriti sa comandati, folositi codul bakeupartist si aveti 15% reducere la orice comanda.)

2 oua

3-4 linguri de zahar

100 g nuci

2 linguri de lapte

50 ml ulei vegetal

Un praf de sare

Vanilie (optional)


Intai am mixat la viteza mare ouale cu sarea si zaharul, pana si-au dublat volumul, cateva minute bune. Separat, am maruntit nucile in robot, le-am pus intr-un bol si am adaugat laptele si vanilia, apoi am amestecat energic, pana au devenit usor cremoase.

Am adaugat treptat uleiul in compozitia de oua, amestecand incet cu spatula. Am incorporat nucile, amestecand la fel, iar la final pudra de roscove, omogenizand tot cu spatula.

Am tapetat o tava de 25x15cm cu hartie de copt si am copt prajitura pentru 20-25 de minute, la aprox. 170 de grade. Am lasat-o sa se raceasca complet inainte de a o taia, timp in care am facut o crema de fructe de padure pentru tort.


Ingrediente

200 g mascarpone

100 g fructe de padure (proaspete sau congelate)

3-4 linguri miere (dupa gust)

70 ml smantana pentru frisca

Intai am facut un piure din fructele de padure. Am folosit congelate asa ca le-am pus pe foc mic cateva minute, maruntindu-le cu furculita. Adaugati si 1 lingurita de zahar daca ati avut ghinion de fructe acre. Eu apoi le-am strecurat si le-am dat deoparte sa se raceasca.

Intr-un bol am mixat branza mascarpone cu mierea, apoi am adaugat smantana spumata putin in prealabil, iar la final piureul de fructe, racit.

Dupa ce s-a racit negresa am taiat inelele de blat si, bineinteles, am mancat pe loc marginile. Am pus crema din plin si am decorat cu fructe.


Acesta este unul dintre cele mai simple si gustoase deserturi facute de mine. Si are o mare bila alba pentru faptul ca este sanatos.


593 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page