top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Pulled Pork & Mămăligă


Va este familiar procesul de modernizare a retetelor din copilarie, nu? Poate din incercarea de a le face mai gustoase, sau pur si simplu sa dea bine in fotografii. In poza mea de aici este carnea de porc la garnita cu mamaliga calda facuta de bunica mea in mod regulat acum vreo 20 de ani. Era cea mai gutoasa masa, ever.


Reteta mea de astazi nu este doar sa dea bine in poze, chiar are un gust imbogatit si pastreaza si din aroma copilariei. O schimbare majora pe care am facut-o as putea spune ca este mamaliga. In primul rand este preparata in lapte dulce, cu niste condimente si va spun sincer ca schimba jocul.

Eu am facut o mamaliga mai mare, din care am mancat cu mai multe preparate, asa ca aceste cantitati sunt pentru un ceaun mic de mamaliga, dar mult mai multa decat avem nevoie pentru reteta asta. Da, am ceaun :)



Am folosit:


1 litru de lapte gras SIM

Aprox. 300 g malai, depinde cum preferati mamaliga

O mana de busuioc uscat

Sare

Cimbru


Pentru carne si marinada am folosit:


300 g pulpa de porc

4 catei de usturoi, zdrobiti

Sare

Piper

Cimbru

Rozmarin

5-6 linguri de ulei vegetal

Pudra de chilli sau boia iute

3-4 linguri de sos de soia


Am inceput reteta prin a marina carnea de porc. Intr-un vas pentru cuptor cu pereti mai inalti am combinat sare, cimbru, rozmarin, usturoi, ulei, boia si sos de soia, am amestecat bine si am pus carnea bucati, pe care am lasat-o cateva ore. Apoi am bagat vasul in cuptor la 170 de grade pentru 3 ore, acoperit cu folie de aluminiu. Apoi am indepartat folia si am mai copt la foc mai mic pentru inca o ora. Am lasat-o putin sa se raceasca, timp in care am facut mamaliga.


Am pus laptele la fiert cu sare; dupa ce a dat in fiert am adaugat treptat malai, amestecand continuu, pana a ajuns la consistenta ceva mai moale decat cea dorita, lasand mamaliga sa fiarba la foc mic si amestecand frecvent. Inainte cu cateva minute de a fi gata, am adaugat cimbru si busuioc si am amestecat bine. Am intins o parte din mamaliga pe o tava intinsa, pentru a taia discuri mai tarziu, restul am turnat pe o farfurie. Am asteptat sa se raceasca mamaliga din tava putin, timp in care am desfacut carnea de porc cu furculita, obtinand firisoare foaaarte fragede.

Dupa ce s-a racit mamaliga si am taiat discuri, am fript-o pe gratar cu putin ulei, pana a facut o crusta crocanta si am asezonat-o cu putin piper. Va recomand sa o combinati cu o mana de carne frageda si o salata fie de spanac, de valeriana, orice, dar va recomand si salata. Consumati si fibre :)


Pofta buna!



440 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page