top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Eclere cu ciocolata alba si tonka


Eclerul este primul desert de cofetarie pe care l-am mancat in viata mea. Imi amintesc si acum cand am mers cu mama in oras si ma uitam in vitrina, ea mi-a spus “alege una” si ma gandeam ca trebuie sa aleg foarte intelept. Eclerul mi s-a parut cu forma cea mai atipica, mai interesanta. Apoi ne-am asezat frumos la masa si l-am mancat cu lingurita. Tot eclerul este si printre primele deserturi pe care le-am facut, clasic, cu crema de vanilie si glazura de ciocolata. De atunci am incercat multe combinatii si mi-am dat seama ca nu prea poti sa dai gres cu ele.


Reteta de astazi este una dintre preferatele mele, pentru ca eclerele sunt umplute cu un mousse pufos si usor de mascarpone cu ciocolata alba, nu foarte dulce, iar la final simti aroma intensa de tonka, ce vine parca prin surprindere.

Aluat pentru aprox. 12 eclere

75 ml lapte

75 ml apa

75 g unt gras

un praf de sare

1/2 lingurita de zahar

110 g faina

3 oua medii


Intr-o craticioara am pus apa, laptele, zaharul, sarea si untul, pe foc mic. Dupa ce s-a topit untul am dat focul la maxim pana a dat in clocot, apoi am luat craticioara de pe foc si am adaugat toata faina odata, amestecand energic. Dupa ce am incorporat faina, am readus amestecul pe foc mic si am mai gatit pana ce aluatul lasa o pelicula subtire pe vas. Apoi am transferat aluatul intr-un bol si l-am lasat sa se raceasca 10 minute.

Am inceput sa incorporez ouale treptat, mixand bine dupa fiecare. Am pus aluatul intr-un posh cu capat zimtat si am format eclerele, lasand spatiu intre ele. Le-am copt la 180 de grade pentru 30 de minute si apoi inca 25 minute la 150 de grade. Trebuie sa fie rumenite.


Pentru mousse am folosit:


400 g mascarpone

150 ml smantana pentru frisca

4-5 linguri de zahar pudra (puneti treptat, dupa gust)

2-3 linguri de pasta de migdale cu tonka (comandata de aici)

70 g ciocolata alba, topita

2 boabe de tonka rase (jumatate pentru decor). Boabele de tonka sunt destul de greu de gasit si cam scumpe, daca nu obisnuiti sa folositi, va recomand cu caldura sa folositi pasta de migdale cu tonka de pe vegis.ro, este foarte aromata si cu gust bogat; este suficienta pentru a da eclerelor aroma inedita de tonka.


Intai am mixat smantana cu o lingura de zahar pudra pana a devenit usor ferma si am dat-o la rece. Separat am mixat branza mascarpone cu restul de zahar si cu pasta de migdale, apoi am adaugat si ciocolata topita si am omogenizat.

La final am incorporat frisca usor batuta, apoi am pus compozitia intr-un posh cu dui rotund. Am taiat cojile de eclere intr-o parte si le-am umplut cu mousse.

Le-am glazurat cu ciocolata alba topita si am decorat cu tonka si pasta de migdale.

Sunt un deliciu!

1,774 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page