top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Medovik cu dulce de leche

Updated: Dec 22, 2020


Chiar cand credeam ca nu exista tort mai bun, m-am gandit sa ii adaug dulce de leche. Am mai multe retete cu dulceata de lapte pe blog, insa munceam tare mult la ele. De fiecare data am facut dulce de leche din lapte gras, cel mai gras, a durat pe putin trei ore si m-a costat o cratita, aproape. Vorba vine. Gasiti la borcan, gata facut, ba chiar mai dens si mai cremos decat imi iesea mie. Pentru reteta de astazi am folosit Dulce de leche Mardel, pentru ca au fost tare draguti si mi-au trimis un kilogram.


Ingrediente pentru foi


- 120 g unt gras

- 150 g zahar

- 2 oua

- 450 g faina + aprox. 150 g pentru blatul de lucru

- 100 g miere

- 2 lingurite bicarbonat de sodiu


Intr-o craticioara am pus untul si zaharul, pe foc mic, pana s-a topit untul. Apoi am luat-o de pe foc, m-am asigurat ca nu este fierbinte si apoi am pus ouale, bicarbonatul si mierea. Am pus din nou cratita pe foc si am amestecat continuu, pana si-a dublat volumul. Apoi am dat deoparte si am inceput sa adaug faina, in bolul mixerului, mixand la vitea medie. Este un aluat enervant de lipicios.

Dupa ce am incorporat faina, l-am mutat pe blat, apoi i-am dat o forma alungita si l-am taiat in 8 parti. Acestea vor fi foile. Am intins fiecare bucata de aluat rapid pe cate o foaie de copt, apoi le-am copt individual, cam la 170 de grade, pentru 3 minute sau pana se rumenesc. Dupa ce le-am copt pe toate, am decupat forma tortului. Atentie, pastrati marginile pe care le decupati, pentru ca vor fi folosite la decorarea tortului, maruntite.


Pentru crema


- 250 g smantana acra, cu 30% grasime

- 2 linguri de zahar pudra, dupa gust

- Un parf de sare


Am mixat smantana cu zaharul si cu sarea, apoi am inceput sa asamblez tortul, alternand straturile de crema de smantana cu cele cu dulce de leche, la temperatura camerei. Mi se pare o combinatie perfecta, pentru ca smantana este usor acrisoara, iar dulceata de lapte compenseaza cu gustul intens si bogat.

La final imbracati tortul intr-un strat subtire de crema de smantana, apoi decorati cu blatul de mai devreme, maruntit bine.

Va recomand sa-l lasati la frigider cel putin doua ore inainte de a-l taia. Merita, promit!

2,432 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page