top of page
  • Writer's pictureThe Baker

Medovik & Mascarpone


Iata ca am facut si primul meu tort Medovik. Numai cand vedeam atatea straturi, imi imaginam ca se face foarte greu si ca nu imi va iesi probabil niciodata. De asta am si asteptat atat de mult timp pana sa-l incerc. Sincer, nu este foarte dificil; necesita ceva rabdare si putina viteza, dar rezultatul final merita din plin. Un tort intreg? S-a dus intr-o zi aproape :)

Partea mai putin placuta este ca foile se coc separat, fiecare in parte, si trebuie intinse cat mai repede, pentru ca aluatul se intareste, daca se raceste. Asadar, la un moment dat, bucataria mea era plina de foi intinse, peste tot. Dar e ok, se coc in 3 minute, le-am terminat rapid.


Ingrediente pentru foi – 10 bucati, 20 centimetri diametru

- 120 g unt gras

- 150 g zahar

- 2 oua

- 450 g faina + aprox. 150 g pentru blatul de lucru

- 100 g miere

- 2 lingurite bicarbonat de sodiu


Intr-o craticioara am pus untul si zaharul, pe foc mic, pana s-a topit untul. Apoi am luat-o de pe foc, m-am asigurat ca nu este fierbinte si apoi am pus ouale, bicarbonatul, si mierea. Am pus din nou craticioara pe foc si am amestecat continuu, pana si-a dublat volumul. Apoi am dat deoparte si am inceput sa adaug faina, amestecand energic cu telul. Este un aluat enervant de lipicios.

L-am mutat pe blat, adaugand faina aproape intr-una, cate putin. I-am dat o forma alungita si l-am taiat in 10 parti. Acestea vor fi foile. Am intins fiecare bucata de aluat rapid pe cate o foaie de copt, am decupat forma platoului in care urmeaza sa fie tortul si le-am copt pe fiecare, cam la 170 de grade, 3 minute – sau pana se rumenesc.

Atentie, pastrati pe tava de copt si marginile pe care le decupati, pentru ca vor fi folosite la decorarea tortului.


Am lasat foile la racit una peste alta, si m-am apucat de crema, pentru care am folosit:

- 500 ml smantana grasa (fermentata)

- 250 g mascarpone

- 150 ml smantana pentru frisca

- 5-6 linguri de miere, dupa gust

- 2 linguri de zahar pudra


Intr-un bol mare am mixat branza mascarpone cu mierea. Apoi am adaugat smanatana si am mixat bine. Eu am mai adaugat putina miere apoi, gustati si potriviti in functie de preferinte. Separat, am mixat smantana pentru frisca cu zaharul pudra, pana s-a ingrosat, apoi am incorporat-o in amestecul din bolul mare.

Crema finala este foarte pufoasa, nu foarte dulce, pentru ca am folosit smanatana fermentata.

Am inceput montarea tortului, folosind cam 2-3 linguri de crema pe fiecare foaie. La final am imbracat tortul din crema. Apoi l-am decorat cu un amestec format din resturile de blat maruntite si doua maini de nuci macinate fin.

L-am lasat (cu greu) cateva ore la rece si apoi am taiat felii, peste care am pus.. miere!

Enjoy!

5,932 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page